Scurt istoric al Bisericii din Ivăneşti (Biserica nouă)


Nevoia existenţei unui locaş de cult în satul Ivăneşti, după încetarea oficierii serviciilor religioase în vechea biserică din vale, s-a făcută simţită.
Astfel, în timpul păstoririi şi prin strădania preotului Lungu Gheorghe Felician s-a început construcţia unei biserici noi din lemn pe deal, lângă drumul judeţean, în curtea cimitirului. Sfinţirea locului s-a făcut de Prea Sfinţitul Părinte Damaschin pe 25 august 2002.
Proiectul noii biserici a fost executat de doamna Doina Tutulan la “Pro A” în anul 2003 (în prezent decedată). Biserica se construieşte din lemn având o suprafaţă construită de 170,58 mp, iar suprafaţa utilă de 175,65 mp. Planul este cel de navă cu absidă poligonală la Altar. Lungimea la exterior este de 16,95 m iar lăţimea de 11 m.     Deasupra pronaosului se află cafasul din care se poate ajunge în turla prevăzută cu ferestre şi acoperiş piramidal. Pe toate laturile biserica este înconjurată de un pridvor cu aspect de prispă şi stâlpi din lemn.
Acoperişul are şarpantă de lemn cu învelitoare din tablă, cu pante înclinate ce îi conferă monumentalitate şi eleganţă specifice stilului bizantin cu influenţe munteneşti.
Enoriaşii satului Ivăneşti împreună cu membri Consiliului Parohial şi preotul paroh au pus în aplicare proiectul de mai sus. Astfel, în urma numeroaselor demersuri făcute pe lăngă foruri decizionale şi persoane cu stare materială bună (fii ai Parohiei Ivăneşti şi nu numai) s-a reuşit începerea lucrărilor la noua biserică. După o perioadă de timp a fost săpată şi turnată fundaţia până la cota 0, continuând apoi celelalte etape.
În prezent, s-au finalizat lucrarile interioare si exterioare ale  noii biserici din sat. Acest fapt nobil nu ar fi fost posibil fara sprijinul financiar primit de la domnul Ion Iordanescu (sustinatorul principal), Secretariatul de Stat pentru Culte, Nedelcu Viorel,  Gheorghe Alexandru, enoriasi, alţii binefăcători carora le multumim si pentru care ne rugam.
Pe data de 21-12- 2011, biserica  a fost sfintita de parintele Draghici Dumitru reprezentant al Sfintei Episcopii a Sloboziei si Calarasilor. Urmeaza acum lucrarile de sistematizare si cele de pictura.

 

 

Votare